Povoljno financiranje

Objavio admin
, 8. srpnja 2021. u kategoriji 

Epidemija bolesti COVID-19 ostavila je snažne negativne posljedice na gospodarstvo, što je izravno utjecalo na poslovanje većine poduzetnika u Hrvatskoj. Stoga je Vlada Republike Hrvatske donijela niz mjera za očuvanje gospodarskih aktivnosti, kako bi poduzetnicima olakšala poslovanje u novonastalim okolnostima i omogućila im nastavak rada uz očuvanje radnih mjesta.

Uloga HAMAG-a i HBOR-a kao financijskih instrumenata u hrvatskom gospodarstvu je velika. Kod ovih kredita za poduzetnike bitno je istaknuti da su jednako namijenjeni poduzetnicima početnicima odnosno fizičkim osobama s planom osnivanja poduzeća, ali isto tako i aktivnim poslovnim subjektima odnosno poduzećima koja su već na tržištu. Ovisno o vrsti ulaganja, otvorena je mogućnost odabira kreditne linije koja najviše odgovara potrebama klijenta/investitora. Svaka kreditna linija ima svoje uvjete i prateću dokumentaciju (unaprijed predviđene obrasce – zahtjeve, izjave, tablice, upitnike i sl.), koje je nužno popuniti na odgovarajući način i sukladno Poslovnom planu/Investicijskoj studiji. Osim toga, nije svaka kreditna linija namijenjena svim poduzetnicima i vrstama ulaganja (neke su linije primjerice namijenjene konkretno za početnike, mlade, žene, fizičke osobe s planom osnivanja poduzeća, samo poduzeća starija od dvije godine itd.). U nastavku teksta navodimo aktualne i najpovoljnije kreditne linije za poduzetnike i početnike.

HAMAG

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Vladom Republike Hrvatske i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, nastavlja s provedbom mjera za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima čije poslovanje je ugroženo uslijed epidemije koronavirusa. Program je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te je osigurano ukupno 1,3 milijarde kuna. Poduzetnici će tako moći zatražiti iznos zajma do 380 tisuća kuna, uz kamatnu stopu od 0,25%. U okviru ovog Financijskog instrumenta HAMAG-BICRO će poduzetnicima izravno odobravati zajmove za obrtna sredstva.

Sukladno Zaključku Vlade RH od 30. studenog 2020. godine, program je izmijenjen u odnosu na dosadašnje uvjete COVID-19 zajma te se usmjerava na ona mikro, mala i srednja poduzeća koja:

 • su zatvorena Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 27. studenoga 2020. godine ili
 • su u 2020. godini ostvarila pad prihoda od 60% i više u odnosu na 2019. godinu

Postupak prijave i obrade COVID 19 zajmova za OBS - NOVO

 1. Poduzetnik HAMAG-BICRO-u podnosi zahtjev za COVID 19 zajmom za OBS ISKLJUČIVO putem sustava za on-line prijavu
 2. Poduzetnik se prvo treba registrirati i otvoriti svoj korisnički račun, kako bi koristio sustav za on-line predaju zahtjeva.
 3. Poduzetnik kroz par ekrana na sustavu unosi podatke potrebne za popunjavanje prijave.
 4. Na zadnjem ekranu poduzetnik ima mogućnost odabrati dokumente koje će priložiti prijavi. Napominjemo kako će se u razmatranje uzeti isključivo POTPUNE prijave, s priloženom svom potrebnom dokumentacijom iz Popisa dokumentacije. Savjetujemo prijaviteljima da prije predaje zahtjeva za zajam detaljno pročitaju uvjete prijave navedene u tekstu Programa COVID 19 zajam, te potrebnu dokumentaciju u dokumentu Popis dokumentacije.
 5. Prijava se smatra uspješno zaprimljenom kada poduzetnik na e-mail na koji glasi korisnički račun dobije povratnu informaciju koja sadržava klasifikacijski i urudžbeni broj prijave, priloženu dokumentaciju i generirani obrazac Zahtjeva za zajam.
 6. U slučaju poteškoća sa sustavom za on-line prijavu, prijavu greške pošaljite na mail adresu prijave-podrska@hamagbicro.hr

HBOR

Hrvatska banka za obnovu i razvitak je razvojna i izvozna banka Republike Hrvatske čija je osnovna zadaća poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva. Kreditiranjem, osiguranjem izvoza od političkih i komercijalnih rizika, izdavanjem garancija te poslovnim savjetovanjem, HBOR gradi mostove između poduzetničkih ideja i njihovih ostvarenja s ciljem osnaživanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Vladom Republike Hrvatske i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, nastavlja s provedbom mjera za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima čije poslovanje je ugroženo uslijed epidemije koronavirusa.

Poduzetnicima je ponovno na raspolaganju „COVID-19 zajam za obrtna sredstva“, a prijave počinju 9. prosinca 2020. godine u 8.00 sati. Program je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te je osigurano ukupno 1,3 milijarde kuna. Poduzetnici će tako moći zatražiti iznos zajma do 380 tisuća kuna, uz kamatnu stopu od 0,25%. U okviru ovog Financijskog instrumenta HAMAG-BICRO će poduzetnicima izravno odobravati zajmove za obrtna sredstva.

Sukladno Zaključku Vlade RH od 30. studenog 2020. godine, program je izmijenjen u odnosu na dosadašnje uvjete COVID-19 zajma te se usmjerava na ona mikro, mala i srednja poduzeća koja:

su zatvorena Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 27. studenoga 2020. godine ili su u 2020. godini ostvarila pad prihoda od 60% i više u odnosu na 2019. godinu.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak donijela je niz mjera pomoći poduzetnicima koje su im dostupne ovisno o veličini poduzeća, pri čemu HBOR tvrtke dijeli na tri kategorije:

 • Veliki poduzetnici
 • Mid – cap poduzetnici (do 3000 zaposlenih)
 • Mali i srednji poduzetnici

Pratite nas na društvenim mrežama

Nacionalna udruga ugostitelja je udruga čiji su ciljevi unaprjeđenje konkurentnosti, razvoj inovativne ponude i promicanje kvalitete ugostiteljstva u Hrvatskoj u skladu s najboljim svjetskim praksama te poštujući tradicionalne vrijednosti hrvatske gastronomije.
Savska cesta 41
10000 Zagreb, Hrvatska
mail. ured@nuu.hr
www.nuu.hr 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram